Kiss István és felesége, a cég alapítói 1970-es évek elején kezdték meg tevékenységüket a Tokaj-hegyaljai borvidéken, a Kertészeti Egyetemen szerzett szőlész-borász diplomájukkal. Az akkori gazdasági rendszer nem tette lehetővé egy magánkézben lévő cég létrehozását, így a Cég alapítása 1994-re húzódott. Ekkorra már a család második generációja is tevékenyen bekapcsolódott a termelésbe, mint diplomás élelmiszermérnök, borász.
Mostanra már a harmadik generáció is bekapcsolódott.
A cég több tevékenységgel is foglalkozott és foglalkozik a mai napig. Faiskola, bogyós-gyümölcs termesztés, szántóföldi növények termesztése is hozzá tartozik a cég tevékenysége közé. Természetesen a legfőbb aktivitás a szőlészet és a borászat.
Mára a Pincészet összesen 35 hektár szőlőültetvényen tevékenykedik. A Tolcsva környékén lévő területeik (Cziróka és Kincsem dűlő) már a 18 században is első kataszteri osztályú besorolást kaptak. Így biztosított egy jól ellenőrizhető minőségű alapanyag.
A fejlesztések sorában következett a kóstoltató pince kialakítása egy 150 éves pincében, ahol most már megismerkedhetnek és élvezhetik a kedves idelátogatók Hegyalja kincseit.
Legfőbb hagyományunk a szőlőtermesztés és természetesen a tokaji aszú készítése. A mondás szerint nyelvében él a nemzet szerintünk ugyan olyan fontos a hagyományok megtartó ereje. Lényeges, hogy ne változtassuk meg hagyományos 500 éves technológiánkat csak egészítsük ki. Ne a hagyományos kategóriákat Újítsuk meg, hanem Új kategóriákat alakítsunk ki a mai kornak megfelelő igények kielégítésére. Itt hozzuk azt, amit más borvidékek tudnak. A legfontosabb az hogy, amiben dolgozunk és dolgoztak őseink ne adjuk fel, hanem ezzel emelkedjünk ki az átlag szürke tengeréből. Ezért is mi a hagyományokon alapuló technológiát mindenek felett tartjuk.
Területeink a Tolcsvai Medencében helyezkednek el így a fogyasztó kiemelten érezheti e termőhely értékeit.
Ezt írják a hegyközségi területünkről: „Viszonylag homogén körzetről írhatunk, hiszen a hegység délkeleti lejtői, illetve a völgy két oldalának területei adják a dűlőket. Ezek minősége és értéke közel azonos: magas értékű dűlőkről van szó.” <Botos-Marcinkó(2005):Tokaj>
Természetesen ezeket a megállapításokat úgy kell szemléljük, hogy már az első szőlőkataszter megírásakor, az 1700-as évek közepén is a tolcsvai dűlők kiemelt helyen szerepeltek és az azt követő felülvizsgálatokkor is hasonló kiváló minősítéseket szereztek.
A Tolcsva patak által kettészelt völgy mindkét oldalán megtalálhatók ültetvényeink. Ez lehetőséget ad a riolit alapú délnyugati területek és az andezit alapú -a Tolcsva patak bal oldalán elhelyezkedő- területek összehasonlítására és a kellő házasításra.
Területeink megtalálhatók:
Riolit alapú: Szentvér, Bartalos, Csető, Nyakvágó, Ciróka
Andezit alapú: Kincsem, Kopaszka, Boszorkány, Várhegy, Zsadányi, Rudnok
Tolcsva, Szent Imre út 4.,
Tel: +47-384-275
Autentikus pince-borszaküzlet és borkostoló:
Nagymaros, Mainzi út 21.
Tokaji borvidék egyik alappilére a sziklába vájt pince. Fontos szerepük hogy állandó környezetet biztosítsanak a királyi nedűk fejlődéséhez. Ezt az állandó hőmérséklet illetve páratartalommal lehet elérni. Az előbbit a szikla állítja be, az utóbbit pedig a mindenütt megjelenő pince-nemespenész.
Ezek a pincék nagyon változatos rajzolatot mutatnak mind elhelyezkedésükben (falu határában, Főtéren, uzdvarban, ház alatt) mind alaprajzban. Vannak szabályos, párhuzamos kialakítású ágak de vannak pincelabirintusok is.
Ebben az esetben a pince bejáratához több ág is tartozik melyek kanyargósak, mint egy ösvény, egymást keresztezik vagy egymás fölött helyezkednek el több szintben. Méretüket többféleképpen lehet megállapítani. Mi borászok a pince befogadóképességét tudjuk és értjük a legjobban, azaz hány hl fér el benne.
A család jelenleg 5 db pincében dolgozik, melyek nevei az előző valamikori tulajdonosról maradt meg:
| Név | Hossz | Befogadóképesség | Ágak száma |
|---|---|---|---|
| Propper | 350 m | 780 hl | 3 |
| Barankovics | 145 m | 200 hl | 6 |
| Ráskay | 160 m | 190 hl | 1 |
| Kiss | 30 m | 150 hl | 2 |
| Klastrom | 35 m | 30 hl | 2 |
Pincészetünk Tolcsva központjában helyezkedik el a Desseffy kastély tőszomsédságában. A valamikori birtok részéhez tartozó intézői házban rendeztük be a kóstolópincénket.
Ez az épület 150 éves és a pincerészt hajdan a konyha ellátásra használták, azaz igazából vermelő pince volt bort csak a konyha ellátására tároltak érlelni nem érleltek benne. Mivel épített pince ezért jobban mozog a hőmérséklet, nincs nagy páratartalom, így alkalmasabbnak látszott egy komfortos kialakítású kóstoló pincét kialakítani.
Mára egy 70 férőhelyes pincerész van megnyitva ahol a kedves vendég találkozhat Tokaj-hegyalja bortípusaival és bemutatóink alkalmával közelebb kerülhet a történelmi borvidék legendáihoz és tradícióihoz. A következő lehetőségek állnak rendelkezésükre
Tolcsva, Szent Imre út 4.,
Tel: +47-384-275
Autentikus pince-borszaküzlet és borkostoló:
Nagymaros, Mainzi út 21.
H- 3934 Tolcsva,
Szent Imre u. 4.
info@kisswinery.hu
Mobil: +36 30 393-0393